Header Academy

Proleće je stiglo! Evo 8 saveta koji će pomoći vašoj mački da uživa u ovoj sezoni

Kako ulazimo u prolećnu sezonu, pozdravljamo duge dnevne sate, prilagođavanje životnim ciklusima prirode i primetne promene u svim živim bićima. To je kao da postoji globalno buđenje i možemo primetiti jasne promene u okruženju. Ove promene, naravno, takođe utiču na naše kućne mačke. Moramo imati na umu da postoje razlike u načinu na koji su pogođene. Ove razlike zavise od toga da li su domaće ili lutalice, starost mačke, njihov pol i hormonsko stanje.

Brojni rizici povezani su sa dolaskom proleća. Trebalo bi da vodimo računa o tome da se ovi rizici zadrže na umu kako bi se sprečile bilo kakve moguće nesreće ili kako bi se poboljšao kvalitet života za sve mačke koje pate od sledećih zdravstvenih problema:

  • Alergije: kao i mi ljudi, mačke mogu patiti i od alergija. Neke alergije se pogoršavaju tokom proleća. Da bismo sprečili naše životinje da pate od alergijskih ili astmatičkih napada, idealno je da dođemo do dna onoga što uzrokuje problem. Da bismo to uradili, moramo da odnesemo naše životinje veterinaru, koji će biti u stanju da izvrši kompletno skeniranje tela, ponudi smernice o tome kako da upravlja svojim zdravstvenim problemima i obezbedi neophodne preventivne metode lečenja i kontrole simptoma.
  • Promene u njihovom fotoperiodu: kako dani postaju duži, mačke koje nisu bile sterilisane ulaze u toplotu i privlače mužjake koji takođe nisu kastrirani. To može dovesti do toga da mačke pobegnu, povećava rizik od opasnosti i borbi, i može dovesti do mnogih neželjenih trudnoća. To dovodi do nekontrolisane količine legla mačića za koje je često teško naći dom. Stoga, u ovom trenutku posebno, moramo preuzeti dodatnu odgovornost u sterilizaciji naših domaćih mačaka kako bi se izbjegle sve gore navedene mogućnosti.
  • Tokom ovog perioda, i unutrašnji i spoljašnji paraziti povećavaju svoju aktivnost i, kao takvi, povećava se rizik koji oni predstavljaju za naše mačke. Iz tog razloga, potrebno je da naše mačke dovedu do veterinara da popune neophodne antiparazitne protokole koji će pomoći da se osigura da su naše mačke adekvatno zaštićene od povezanih rizika.
  • Sa prolećem dolazi do porasta temperature, što takođe može da dovede do jasnijeg prikaza znakova kod mačaka koje starije ili koje pate od hroničnih bolesti. Takođe može da učini mačke vrlo nemirnim. Kao takvi, moramo se truditi da budemo više oprezni kada se brinemo o njima tako što ćemo obezbediti hladna mesta i vode. Kao i uvek, ako imate bilo kakve sumnje u njihovu dobrobit ili ako se pojave neki simptomi, trebalo bi da krenete veterinaru.
  • Kada se radi o mačkama koje žive u stanovima, mora se posebno paziti prilikom otvaranja prozora. Tokom proleća, ima više ptica, a mačke mogu biti ometene i mogu pasti sa velikih visina. Ako želite da otvorite prozore u vašem domu, savetujemo vam da postavite specijalne nadstrešnice da biste sprečili padove.
  • Biljke i cveće: ako vaša mačka ima pristup vrtu, pobrinite se da budete posebno oprezni i budite svesni koje biljke se sade i uzgajaju u vašem vrtu, jer su neke vrlo toksične za mačke.
  • Ako mačke imaju pristup van, moramo imati na umu da se vrtovi i parkovi tretiraju herbicidima i insekticidima. Takođe, tokom proleća, borove procesionske gusenice počinju da se infiltriraju u borove oblasti. Ako vaša mačka počne pokazivati bilo kakve alarmantne simptome, odvedite ih pravo do veterinara. Mačke takođe mogu biti pogođene ako su lovile glodare koji su tretirani rodenticidima, jer to može otrovati mačku.
  • Tokom proleća pojavljuju se mnogi insekti, kao što su ose, pčele i - u zavisnosti od područja - čak i određeni gmizavci čiji ugriz može biti izuzetno otrovan. Iz tog razloga, moramo ostati na oprezu o bilo kakvim simptomima i, ako ih se pojavi, odvesti naše mačke veterinaru odmah.

Šta mislite o ovim savetima? Da li biste nešto dodali?

Едукација

Paraziti: vrste, prevencija i lečenje

Paraziti: vrste, prevencija i lečenje

Go to Paraziti: vrste, prevencija i lečenje
Bolesti: simptomi i lečenje

Bolesti: simptomi i lečenje

Власник кућног љубимца мора добро познавати карактер и понашање своје мачке како би могао знати када му је љубимац болестан. 

Go to Bolesti: simptomi i lečenje
Letnje grickalice i sladoled za tvoju mačku

Letnje grickalice i sladoled za tvoju mačku

Go to Letnje grickalice i sladoled za tvoju mačku