Header Academy

Norveška šumska mačka, ris

Karakter

Norveška šumska mačka poseduje dostojanstvo prave divlje mačke. Ipak, njen visoko razvijeni lovački instinkt ne smeta joj da se savršeno prilagodi deobi životnog prostora sa ljudima. Naravno, veoma je energična, što otkriva njenu prirodu iz nedavne divlje prošlosti, kada je morala da se prilagođava ekstremnim vremenskim uslovima.

Porodice sa nekoliko članova i decom, koja im postaju drugari za igru, za njih su sjajne. Međutim, njihova priroda omogućava im da se dobro adaptiraju i na urbane prostore, sve dok nisu preterano uski. Ukratko, to su mačke koje imaju potrebu za pažnjom i naklonošću, ali i za samostalnošću. One imaju svoj život. 

Izgled 

Reč je o velikoj mački: mužjaci ponekad teže više od osam kilograma, dok se ženke zadržavaju na pet. Norveška šumska mačka ima izrazito lepu pojavu nalik na risa, sa sledećim karakteristikama: definiše je bujno krzno koje je štiti od vremenskih uslova; velike trouglaste i istaknute uši; veoma dug i žbunast rep (koji se može smotati i tako pružiti zaštitu od hladnoće); tigraste boje i šare na krznu (mada je često i belo krzno, radi prikrivanja u snegu); jake noge, posebno stražnje. 

S obzirom na njihov izgled, vole ih ljudi kojima se dopadaju velike mačke, dok drugi misle da su slične određenim rasama pasa, kao što je, na primer, sibirski haski.

Едукација

Evropska kratkodlaka mačka, prilagodljiva

Evropska kratkodlaka mačka, prilagodljiva

Go to Evropska kratkodlaka mačka, prilagodljiva
Saveti kako da imate savršen posip za vašu mačku.

Saveti kako da imate savršen posip za vašu mačku.

Go to Saveti kako da imate savršen posip za vašu mačku.
Saveti za savršenu kutiju sa peskom

Saveti za savršenu kutiju sa peskom

Go to Saveti za savršenu kutiju sa peskom