Header Academy

Egzotična kratkodlaka mačka

Egzotična kratkodlaka mačka  je veoma popularna vrsta među ljubiteljima mačaka. Ove mačke imaju određene karakteristike koje u velikoj meri podsećaju na persijske rase (vrlo su slične po izgledu, ali Egzotična ima kraću dlaku) i tihu prirodu - mada su manje pasivni od Persijskih.

Ova rasa je priznata od Federation Internationale Feline kao kategorija 1. Egzotične su srednje veličine, sa kratkom kosom koja može biti bela, crna, plava, čokoladno smeđa, siva, zlatna, tabby ili Harlekuin. Mogu imati plave, narandžaste ili zelene oči, ili jednu svaku od dve boje (heterokromija iridijum). Imaju veoma prepoznatljiv oblik lica, sa izraženim stopom koji im daje izgled ravnog nosa i velike izražajne oči. Njihova dlaka je uvek kratka i gusta, a njihovi repovi su dugi.

Egzotična mačka potiče od hibridizacije nekoliko rasa - britanske kratkodlake i američke kratkodlake sa persijskom - ali je priznata kao nezavisna rasa od 1967. godine. Pre svega, one su veoma favorizovane zbog njihove ličnost: dovoljno mirne da podsećaju na onu persijsku, ali donekle živahnije i aktivnije. Ovo ih čini savršenim za ljude koji traže mačku koja je dobronamerna, kao i ljubavna i razigrana.

Štaviše, njihova kratka dlaka zahteva manje nege, što olakšava održavanje mačke kod kuće i uzrokujući manje alergije. Idealne su za život sa porodicama, pa čak i sa psima, jer su veoma društvene.

Da zaključimo, postoji samo jedan nedostatak: oni ne vole da ostalnu same kod kuće. Ako gazda ili porodica treba da ode na put, najbolje je unajmiti pouzdanog sitera da bude sa njima što može duže vremena.

 

Šta misliš? Da li znate neku egzotičnu mačku?

 

 

Едукација

Turskа аngorа, elegаntna mačka

Turskа аngorа, elegаntna mačka

Go to Turskа аngorа, elegаntna mačka
Mejn kun, savršena

Mejn kun, savršena

Go to Mejn kun, savršena
Devon Rex mačke

Devon Rex mačke

Go to Devon Rex mačke