Header Academy

7 prednosti mačke u vašem domu

Ljubav, nežnost, (ponekad) neprijateljski nastrojeni, ali uvijek očaravajuće, mačke obasjavaju živote svojih vlasnika na više načina. Ne možemo biti potpuno sigurni da li zaista imaju sedam života, ali smo sigurni da ima 7 prednosti od mačke u vašem domu, i mi smo tu da ih podelimo sa vama.

Oni su dobri za vaše srce

I to ne samo zbog ljubavi koju vam daju. Znanstveni rad objavljen u časopisu Journal of Vascular and Interventional Neurologi pokazao je da ljudi koji žive sa mačjim pratiocem imaju manji rizik od smrti od srčanog udara ili kardiovaskularnih bolesti.

Pomažu u borbi protiv stresa i anksioznosti

Pokazalo se da provodite vreme sa vašom mačkom, da ih milujete, da se igrate sa njima, ili čak samo da budete pored njih, smanjuje nivo kortizola (hormona stresa) i povećava serotonin u našem mozgu (hormon koji kontroliše našu sreću i dobrobit).

Oni pomažu vašoj deci da odrastu jači i zdraviji

Studija objavljena u medicinskom časopisu Pediatrics pronašla je dokaze koji potvrđuju da ako su deca u kontaktu s psima i mačkama u ranim godinama života, veća je vjerovatnoća da budu zaštićena od zaraznih respiratornih bolesti.

Pomažu vam da prevaziđete tugu i usamljenost

Mačke su veoma osjetljive na ljudske emocije i mogu biti odlični pratioci za ljude koji prolaze kroz komplikovane emocionalne faze svog života, ili jednostavno one koji žive sami.

Oni vam pomažu da bolje spavate

Deljenjem spavaće sobe s jednom od ovih ljubaznih životinja, dobijate osjećaj sigurnosti koji vam pomaže da dobijete toliko potreban dobar noćni san. Da ne spominjem utešni zvuk njihovog predenja.

Oni donose sreću u naše živote

Ništa nije bolje od gledanja vaše mačke kako se kotrlja okolo i povlačenjem vazduha dok se igraju s vama ili njihovom omiljenom igračkom za mačke. Osim što su divne, mačke su zabavne i čine da se smejete, dajući vam čiste trenutke sreće.

Lovi miševe (i druge štetočine)

Na kraju, ali ne i najmanje važno, ne smemo zaboraviti prirodni instinkt za lov - koji je zapravo bio razlog njihovog pripitomljavanja. Ako imate problema sa glodavcima ili imate zarazu insektima (npr. Bubašvabe), vaša će mačka pomoći da ih zadržite van životnog prostora.

Znamo da vam zaista ne treba da kažemo razloge za posedovanje mačke, ali se nadamo da će vam ovi saveti pomoći da bolje razumete vaš odnos sa voljenim ljubimcem. Ili, oni mogu samo da vam pomognu da ubedite porodicu da usvoji novu mačku.